понеделник, 20 февруари 2012 г.

Влюбването

  Влюбването е по скоро връзка, при която не разпознаваме партньора си като отделна и различна личност, а го възприемаме и интерпретираме като наш двойник, чиито черти отговарят на идеализирания образ, който сами бихме искали да притежаваме. При влюбването има нещо, като "обичам себе си, като се виждам отразен в теб". 
 Да си влюбен - означава да ти казвам колко те харесвам за то ва, че държиш толкова изящно огледало в което се оглеждам, за да си дам сметка за обичта към самия мен. Но става така, че се течение на времето и докато връзката преминава през различни препятствия, въображаемото огледало престава да бъде такова и естествения му импулс е да възвърне идентичността си. В началото желанието ни да се чувстваме обичани и обожавани е било толкова силно, че почти не сме обръщали внимание на факта, че са ни вземали за друг, а се случило точно това. Имаме толкова голяма нужда от любов,  че за известно време и се радваме, макар и да е заблуда. 
 Абади

 Все пак каквото и да правим, след броени мигове, или след няколко седмици ( от пет минути до три месеца) други ще започне да ни разкрива собствената си същност, която не може да скрие, както и да забелязва нашето истинско аз, което ние също не можем вечно да крием, без значение колко ни ласкае да е влюбен в нас и колко е красиво да се чувстваме влюбени. Това е като пробуждане от сън. Малко по малко ще се появи човек, който ще е учудващо различен от онзи, с когото сме мислели, че се свързваме. Интересно е как говорят хората, които забравят за страстта си и решат, че другия се е променил, че вече не е същият, а в действителност единствено са се променили очите, с които се гледам. 
   Човек открива различията и те водят до конфронтация. Когато другия е приличал толкова много на нас, е било трудно както да спорим с него, така и да признаем истинското му съществуване. Едва сега човек може да почувства, че не е сам. трябва да търсим различията и да се опитваме да се сближим чрез тях, за разлика от преди,  когато са ни сближавали само приликите.
   
 Да си влюбен - означава да обичаш сходствата, 
а да обичаш - да се влюбиш в различията. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар