събота, 11 февруари 2012 г.

Кестените - панацея за организма

Те са били познати дори на първобитния човек, за което има много запазени свидетелства от каменната и бронзовата ера. През пети век най - добрите сортове растели в мала Азия и Гърция, откъдето се разпространили и в Централна Европа. 
 Кестените съдържат ябълчна, лимонена и млечна киселина и голямо количество лецитин. Те са богати на минерални соли и главно на калий, магнезий, калций, натрий и желязо, както и на микро - елементите мед, хлор и силиций. В плодовете на кестените има и витамини: С, РР, В2, В6 и А. 
  ЕНЕРГИЙНА СТОЙНОСТ
   Кестенът е единствената нискокалорична ядка. В 30 г. ядки има само 1 г. мазнина и 70 калории. Голямо предимство е това, че съвсем малко количество от тях засища глада. 
   Кестенът е забележително растение във всяко отношение. Той не само е красив и вкусен, но също така и много полезен. само че лечебната сила принадлежи изцяло на един определен сорт - конския кестен, който не се яде. Иначе всички негови части съдържат лечебни вещества. 
   Биологичното действие на екстракта от ядките на конския кестен се изразява в разширяването на свитите артерии, ускоряването на кръвотока, укрепването на стените на капилярите, повишаването на тонуса на патологинчо разширени вени. 
  Народната медицина прилага кестена при варикоза, тромбофлебит, ревматизъм, спазми на кръвоностните съдове. Цветовете на кестена лекуват лъчева болест. Ядките помагат на жените при болки в гърдите. Известно е, че конският кестен притежава лечебни енергетични свойства. Прекият контакт с него наподобява усещането за доближаване до бързо течаща вода. Чистият и силен енергиен поток, който "тече" от конския кестен, лесно снема умората. Предвид това, че кестените са твърди, съдържат сапонин и имат тръпчив вкус, те не бива да се косумират сурови. Слет като се ссварят или се опекат във фурната, част от скорбялата им кристализира в захари и те придобиват сладникав приятен вкус и аромат. Използват се за приготвяне на пюре, за пълнене на дивеч, като гарнитура към печене месо, за приготвяне на торти и други кулинарни изделия. 
  В миналото кестените са се използвали масово за храна. Оттях приготвяли хляб, с тях хранели животните. След разпространението на картофа обаче кестенът минал на заден план. Маслото от него се използва в сладкарската и въобще в кулинарната промишленост. От кести се правят заготовки за бонбони. В някои страни дори се добива алкохол от тях. Французите най - високо оценили хранителната стойност на този дар на природата - те могат да приготвят десетки, дори стотици блюда от кестени - гарнитури към печено месо, основни ястия, торти, кремове и дори сладолед. 
   Много популярна е тяхна крем супа от кестени. Няма нищо по - лесно от това да я приготви човек. Кестените се сваряват и обелват. Заливат се със сметана, добавят се канела и сол и всичко това се вари, след което минава през блендера. И ето че супата е готова!

Няма коментари:

Публикуване на коментар