сряда, 12 септември 2012 г.

Опасната козметика: E214, E216, E218 : Парабени

Едни от най-широкоразпространените химикали използвани като консерванти в козметичната и фармацевтичната промишленост са Парабените (Parabens). Парабените могат да бъдат намерени в шампоани, пасти за зъби, кремове, маски за лице, козметика за коса, лак за нокти, дезодоранти. гелове за бръснене, лубриканти, спрейове за тен и т.н. Използват се като хранителни добавки.

Парабените са предпочитани от много производители, заради ефикасността им като консерванти, в комбинация с ниски разходи. Те са използвани и поради антибактериалното си действие, което предотвратява развитието на гъбички в продуктите. Тяхното използване обаче става все по-спорно и все повече организации отричат ежедневната им употреба.

Парабените са естери на ал-хидроксибензоена киселина, от където идва и наименованието им. В тази група влизат метилпарабен (methylparaben E218), етилпарабен (ethylparaben E214), пропилпарабен (propylparaben E216) и бутилпарабен (butylparaben). По-редки съединения на парабена са исобутилпарабен (isobutylparaben), исопропилпарабен (isopropylparaben), бензилпарабен (benzylparaben) и техните натриеви соли. Химическата структура на парабен се обозначава в горния десен ъгъл, където R означава алкилна група, като метил, етил, пропил или бутил.

Всички парабени, използвани за комерсиални цели са синтетично добити, въпреки че някои са идентични с тези, намерени в природата. Разработването на парабените от нефтопродукти дава нов тласък в ръста на производството и резултатът е днешната, преливаща търговия с козметика, парфюмерия и средства за лична хигиена. Това са вещества без цвят, мирис, аромат и вкус, които лесно се смесват с всяка консистенция, прекратяват напълно ензимната активност в продукта и той получава дълъг живот. Парабените са се превърнали в консервираща система на всяко средство, предназначено за красота и чистота.

Молекулярният биолог Филипа Дарбре от Университета в Рединг, казва, че откритите в туморни клетки съединения, носители на естер форма на парабен е индикатор за употребата на препарати нанесени върху кожата като дезодорант, део стик и т.н. Някои парабени се съдържат в естествени растителни източници. Например метилпарабен може да се намери в боровинките, където действа като антимикробен агент.

Едно неотдавнашно проучване сочи, че парабените са открити в проби от тумори на гърдата. Съществува убеждението, че парабените в дезодоранти и други козметични продукти мигрират в тъканите на гърдата и допринесят за развитието на тумори. При изследване на учени от Великобритания химикали на консерванти са открити в проби от тумори на гърдата. Техният анализ на 20 тумора на гърдата открива високи концентрации на ал-хидроксибензоена киселина (парабени) в 18 проби. Известна е способността на парабените да имитират хормона естроген, който играе роля в развитието на рак на гърдата.

Парабените

имат естрогеноподобно действие и разстройват хормоналния баланс. Доказано е, че ксеноестрогените (чуждородни естрогени, които попадат в организма с храната и водата) увеличават риска от рак на гърдата.

Причинно-следствената връзка с рака не е била доказана, доколкото не съществува научно доказателство в подкрепа на всяка връзка с каквато и да е форма на рак.

Според други изследвания обаче се смята, че стабилните, неразградими молекули на парабените продължават да действат и след като проникнат в тъканите, после в кръвообръщението и накрая – в органите на човека като ограничават нормалната ензимна активност на тялото. Един от най-зловещите ефекти на парабените е коварното им проникване в ДНК – генетичния код на клетката.
zepir.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар