понеделник, 21 януари 2013 г.

21 януари - Бабин ден

21 януари e обявен за Ден на родилната помощ, в който се отдава почит на акушерките и гинеколозите.
В народния календар денят е известен и като Бабинден, тъй като в миналото бабите, като опитни жени, изпълнявали ролята на акушерки, като помагали на младите невести при раждането на бебетата.
Някога бабата акушерка ставала рано и посещавала къщите, където е изродила дете. Носела бяла и червена вълна, лепяла ги с мед като коса при момиченцата и като мустаци и брада на момченцата - благославяла ги да остареят и побелеят, хвърляла жито, давала им да близнат медец. Майките пък рано сутрин наливали вода от чешмата, към нея добавяли китка здравец или босилек - като символи на здравето, добротата и плодовитостта. Отивали в къщата на бабата, подавали й сапун, поливали й с вода от менчето и я дарявали с кърпа, в която имало паричка. Понякога жените правели и по-големи подаръци. Задължително носели и някакво ястие, питка, винце. После всички сядали на трапезата и се гощавали, пеели песни и играели хора. По време на празника не се допускали мъже
Днес голяма част от обредността е променила своя характер, но на места се е запазило ритуалното измиване на ръцете и даряването на „бабите". Не липсват и гощавките с много песни и танци.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Няма коментари:

Публикуване на коментар