Всички
правим грешки. По-добре е да изразим онова, което чувстваме - мъка, яд и
т. н., - отколкото да обвиняваме и осъждаме другите. Не забравяйте, че
когато сочите някого с пръст, останалите четири пръста на ръката ви
сочат към вас!
От лоша дума боли толкова, колкото и от удар.
Как да постъпваме тогава? Нали понякога все пак се налага да кажем неприятни неща?
Правилото 2/1 може да послужи като решение на проблема. То гласи, че
ако критикувате директно някого, той ще се затвори като стрида, за да се
защити, и ще приеме забележката ви като лично нападение. За
предпочитане е да му направите предварително два комплимента или две
похвали. Те ще накарат събеседника ви да ви слуша внимателно и ще му
оставят положителна нагласа. По този начин вашата забележка ще бъде
приета като призив той да стане още по-добър, а не като празна критика.
Друга важна подготвителна стъпка е да попитаме събеседника си дали е
готов да чуе забележката. Има моменти, когато всеки се чувства уязвим и
неспособен да реагира.
Трябва да се осмелиш да кажеш какво чувстваш. И всичко това по възможно най-позитивния начин.
Из: "Магически истории" от Кристиан Годфроа
От лоша дума боли толкова, колкото и от удар.
Как да постъпваме тогава? Нали понякога все пак се налага да кажем неприятни неща?
Правилото 2/1 може да послужи като решение на проблема. То гласи, че ако критикувате директно някого, той ще се затвори като стрида, за да се защити, и ще приеме забележката ви като лично нападение. За предпочитане е да му направите предварително два комплимента или две похвали. Те ще накарат събеседника ви да ви слуша внимателно и ще му оставят положителна нагласа. По този начин вашата забележка ще бъде приета като призив той да стане още по-добър, а не като празна критика.
Друга важна подготвителна стъпка е да попитаме събеседника си дали е готов да чуе забележката. Има моменти, когато всеки се чувства уязвим и неспособен да реагира.
Трябва да се осмелиш да кажеш какво чувстваш. И всичко това по възможно най-позитивния начин.
Из: "Магически истории" от Кристиан Годфроа
Няма коментари:
Публикуване на коментар