сряда, 10 юли 2013 г.

Аронията - лечебни свойства

Аронията  едно от най-интересните растения с лечебни свойство и интересът към него нараства непрекъснат. Спациалистите, които са изследвали неговите свойства отдавна са стигнали до извода, че притежава антирадиационен ефект. Съветите е да бъде използвано от хора, прекаляващи със седенето пред компютри и телевизори, както е тези, които  злоупотребяват с разговорите по мобилни телефони.
Освен това  аронията е мощен антиоксидант – от 3 до 5 пъти по-силен от останалите витамини А, С, Е., доказват учените. В нея  три пъти повече са  антиоксиданти от боровинките и 5 пъти повече витамин Р от грейпфрута и гроздето.  Така успешно унищожава свободните радикали в организма, които увреждат клетъчната мембрана и променят нормалния състав на клетките. От дълго време аронията  успешно се ползва като част от комплекса мерки за борба с раковите образувания.
 Даибетиците също имат полза от това растение заради  фруктозата и глюкозата, които притежава. То  помага  за понижаване на кръвното налягане и  за неговото нормализиране на стабилизиране при хора, страдащи от хипертония. Съдържа и органични киселини, пектинови и дъбилни вещества, както и витамините К, В, В1, В2, В5 и В9.
Аронията вдига тонуса  организма, възвръща жизнените сили, помага срещу нервни разстройства и преумора, стимулира възстановяването на мускулната и костната тъкан, подобрява обмяната на веществата и храносмилането, пречиства черния дроб. Използва се и за профилактика срещу  инфаркти и инсулти, помага и в рехабилитацията в рехабилитацията на пациенти, преживели тези тежки заболявания.
Плодовете на растението съдържат йод, хлорогенова и фенолкарбонова киселина и се препоръчват при заболявания на щитовидната жлеза.
Аронията  е пренесено в България  от Русия.  У нас  аронията се отглежда в покрайнините на Троян и е присадена на дърво. В резултат на това дава значително по-големи плодове и е с по-голяма издръжливост.
Иначе нейният произход е от  Северна Америка и някога е била много популярна храна сред индианците. Общо в света се наброяват 15 вида арония. Освен това са създадени и множество декоративни хибриди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар