вторник, 5 февруари 2013 г.

Изчезването на врабчетата!!!

Врабчетата. Толкова сме свикнали с тях, че просто не ги забелязваме. Същите, които сочим на децата си и ги учим що е птичка. Все по-забързани и улисани в житейските си проблеми, често забравяме да се вгледаме в света около нас. Следим сериалите по електронните медии и промоциите в хипермаркетите, а малките неща ни убягват.

Днес тръгнах пеш за работа и си наложих да следя за врабченца по дървета и храсти. Но уви, беше пусто и студено. Само ято гълъби ми пресече пътя. Няма ги вече и гугутките. Отдавна се знае, че намаляват, но вече ги няма и врабчетата - най-устойчивите от птиците, тези, с които от векове делим съдбите си. Кога за последен път сте им оставили трохички на перваза на прозореца си? Кога за последен път сте ги чули да си чичикат?

По данни, изнесени от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), за период от 6 години домашното врабче е намаляло с 42%, гугутката с 35%, сойката с 30%, косът - с 22%, а големият синигер - с 13%. Като основни причини за намаляването на птиците се посочват прекомерното използване на химически препарати, които унищожават хранителната база и местообитанията им, с което и нашата естествена среда. Също така интензивното застрояване в градовете е довело до намаляване на тревните площи и храсти, а това са основен източник на храна за тях. Врабчетата се хранят с дребни насекоми и зрънца и рядко с хранителни отпадъци от кофите. Освен това новото строителство ги прогонва, липсват стрехите и съборетините, които им даваха закрила и възможност да свият гнездата си. Затова големите градове в Западна Европа още през 2005 г. са почувствали липсата на малките птички, а във Великобритания са включени в Червения списък на застрашените видове. Също така за Великобритания броят на градските птици като врабчето и чучулигата е официална мярка за оценяване благоприятността на жизнената среда наред с броя на болниците, училищата и транспортния достъп, т.е. колкото повече птици има, толкова цените на имотите са по-високи.

Българско дружество за защита на птиците всяка година организира кампания по набиране на участници в една от най-масовите природозащитни дейности в Европа. Тя се нарича Преброяване на птиците около нас: Мониторинг на обикновените видове птици (МОВП), т.е. преброяване на птиците около нас, анализиране на резултатите и даване на оценка за състоянието на популациите. Дружеството приветства всеки ентусиазиран любител на природата да се включи в преброяването напролет или да стане негов член. Освен това дава съвети как да помагаме на птичките през зимата, когато им е особено трудно да си набавят храна. Повече информация за птиците и инициативите за тяхното опазване може да намерите на сайта на дружеството (http://www.bspb.org/monitoring).

В природата винаги има толеранс, а врабчето е с голям праг на поносимост, но явно вече е достигната границата. А съдбата на врабчето винаги е била пряко свързвана с нашата - човешката. Затова не може да ни е безразлично какво се случва с него, просто то ни дава знак за промените, настъпили около нас, и че трябва да му помогнем да оцелее, за да помогнем и на себе си. Дарете зрънце любов!
Гергана ПОПОВА

1 коментар:

  1. Тази демокрация,този ламтеж за пари ще самоубие човечеството....

    ОтговорИзтриване