вторник, 24 юли 2012 г.

Канцерогенна съставка в Кока Кола



Za mishkite_horata_i_cocacola„Кока-Кола” призна, че използва канцерогенна съставка.
„Кока-Кола” и „Пепси” ще намалят съдържанието на химикала 4-метилимидазол, ползван за оцветител на карамела в напитката.
Това не е нова информация за много хора. Отдавна се знае за вредни добавки в колата.
Трябва ли да обръщаме внимание на състава на храната, едва когато някоя мултинационална компания признае, че трови милиони хора?

За съжаление, вредни или канцерогенни съставки и добавки се съдържат в голяма част от храните, които консумираме.
Подсладителят аспартам е забранен в редица страни, но не и в България. Един от известните производители на боза у нас го използва. Той е означен и изписан на етикета - Е951.
Честата употребата на аспартам предизвиква сериозни неврологични заболявания и увреждания на плода при бременните.
Консумираме го със захарните изделия, дъвки, газирани напитки, с „Кока-Кола Лайт”, конфитюри, витамини, лекарства, храни за диабетици.
Производителите коментират подобна информация с това, че те използват минимално количество от съответната добавка, което не вреди на здравето. Или за което не е доказано, че вреди.
Всъщност, производителя на споменатата най-популярна газирана напитка отрича вредата на химикала, защото е в много малко количество. Американската Асоциация на производителите на напитки е на същото мнение, защото 4-метилимидазол предизвиквал ракови образувания само при мишки и плъхове.
Европейската агенция за безопасност на храните от месец март 2011 г. също е категорична, че риск няма.
Все пак рецептата е променена, защото в противен случай добавката трябва да се означи като опасна на етикета.
Интересното е, че рецептата е променена в Калифорния и скоро във всички щати, а в другите страни остава както досега. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар