четвъртък, 22 август 2013 г.

смокиновите листа

Смокинята у нас е обичан плод, но явно все още не сме опознали лечебните му свойства и в частност тези, на неговите листа. Освен за прикриване на голи тела в картините, за малцина от нас е известно, че те въобще имат някакво друго предназначение. В действителност от листата има дори по-значителна полза, отколкото от плодовете.
Смокини при диабет
Чай или екстракт от смокинови листа намаляват нивото на инсулина, който се изисква от организма. Така нуждата от инжектирането му се понижава, което е в огромна полза на болния от диабет.
Понижаване на триглицериди - опасни мазнини в кръвта
Тези мазнини, произведени в голямо количество, поставят човек в риск от сърдечни заболявания и затлъстяване. Чаят от смокинови листа или дори приемат им в сурово състояние, е в състояние да понижи този индекс.
Смокинови листа срещу бронхит; болест на Бюргер (запушване на кръвоносните съдове)
Освен всички други свойства, чаят от смокинови листа може е ефикасно средство срещу бронхит и астма, както и при болест на Бюргер.
Смокинови листа срещу язва
Популярен лек за язва е дъвченето и гълтането на смокинови листа.
Смокинови листа срещу циреи
Отвара от смокинови листа е блестящ начин да се отървете от неприятен цирей , или дори за подкожни пъпки и нечистоти. Прилага се като компрес.
Смокините като антиоксидант
Листата от смокиня, приемани често, служат като естествен антиоксидант.
Калций и калий
Смокини
След портокала, смокинята, както и нейните листа под всякаква форма, съдържат максимално количество калций. Калият пък почти при всеки е недостатъчен, а в листата се съдържа. Калият помага при регулиране на кръвното налягане.
Фибри
Добра новина за дамите, обръщащи непрестанно внимание на всяка погълната калория е, че листата от смокиня са едни от най-богатите на фибри храни. Поради това имат отслабващ ефект.
Смокинови листа с кулинарията
Въпреки че са годни за консумация, листата от смокиня се използват само като ароматен акцент в готварството и то главно в средиземноморската кухня.
 

смокините ...

Яжте смокини за енергия, здраво сърце и добър метаболизъм

смокини, добър метаболизъм
Тези сладки плодове смокините са изключително хранителни и имат много ползи за здравето на човек.
Въпреки че смокините са сезонни плодове те могат да бъдат намерени целогодишно под сушена форма. Сушени те са по-сладки и са изключително хранителни. Смокините съдържат високо съдържание на фибри, витамини K, B и минерали като фосфор, калций, желязо и магнезий.

Хранително съдържание на смокините

В 100 грама пресни смокини има 74 ккал., а в 100 грама сушени 250 ккал. Внимавайте да не прекалявате с количеството сушени смокини, което изяждате.
Сушените смокини имат умерен към висок гликемичен индекс (61) и висок гликемичен лоудинг (30).

Ето няколко ползи от яденето на смокини

Яжте смокини за енергия, здраво сърце и добър метаболизъм

Смокините съдържат пектин. Той е изключително полезен за храносмилателната система. Тези разтворими фибри помагат за намаляване на натрупването на холестерол в организма. Яденето на смокини води и до по-добър метаболизъм.
Хипертонията може да възникне, когато има повече прием на натрий и ниско ниво на калий в тялото. Смокините са с ниско съдържание на натрий и с високо съдържание на калий и по този начин помагат за предотвратяване на хипертония.
Сушените смокини съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини, заедно с фенол. Те са полезни за предотвратяване на коронарни сърдечни заболявания. Яжте смокини за здраво сърце.
Смокините също са добър източник на калций, което е добре за укрепването на костите.
Тъй като смокините са богати на калий, те помагат за регулирането на кръвната захар. Това е от полза за хора, които са диабетици или имат проблеми с кръвната захар. Също така, хората, чиито начин на хранене е с повече натрий, може да страдат от пикочни загуби на калций. Високото съдържание на калий в смокините помага за предотвратяване на това.
Яденето на смокини е ефективен лек за лечение на болки в гърлото. Това се дължи на високото им съдържание на клей.
Традиционно смокините също са били използвани за лечение на полова слабост. За да бъдат лекувити, се вярва, че трябва да бъдат накиснати 2-3 смокини в мляко за една нощ и да се ядат на следващата сутрин.
Тъй като смокините съдържат желязо, те помагат в борбата с анемията.
Направете пресни смокини на каша и ги мажете на лицето си. Оставете да почива за около 10-15 минути лицето и отстранете кашата. Полезно е за акне и други пъпчици.
Яденето на смокини може да облекчи умората и да увеличи силата на мозъка също и да ви изпълни с енергия.
Както казват възрастните хора, който има склонност да развие макулна дегенерация т.е. Слабост на зрението, да яде смокини.
Смокините също така са приемани като лекарство, което дава сила и енергия на дълго боледувалите пациенти, които трябва да се възстановят и да се изпълнят с енергия.
Тъй като смокините по природа не съдържат мазнини или холестерол, но притежават голямо количество фибри, то те са идеална храна за тези, които се опитват да намалят от теглото си. В същото време смокините имат по-високо минерално съдържание от останалите плодове. За да поддържате стройна фигура, внимавайте с количеството изядени смокини.

сряда, 14 август 2013 г.

колко му трябва на човек :) - Боб Паркс

Неотдавна, на летището дочух баща и дъщеря да си говорят, преди да се разделят завинаги. Нейния полет беше обявен и приканваха пътниците към самолета. Стоейки близо до входната врата, тя каза: "Татко, съвместния ни живот беше повече от достатъчно. Обичта ти е всичко, от което имах нужда. Желая и на теб достатъчно, татко". Целунаха се за довиждане и тя тръгна. Той се приближи до прозореца, до който бях седнал и аз. Видях че той искаше и имаше нужда да поплаче.
Опитах се да не го безпокоя, но той ме попита:
- Казвали ли сте довиждане на някой, знаейки че е завинаги?
- Да, казвал съм - и с това нахлуха спомените за времето, когато изразих моята любов и признателност към баща си и това, което беше направил за мен. Съзнавайки че дните му са преброени направих всичко възможно да му кажа лице в лице колко много той значи за мен. Така че знаех какво изживяваше човека, с когото говорех.
- Извинете ме, но по какъв случай е това сбогуване? - попитах аз.
- Стар съм, а тя живее много далече. Има да премина през някои предизвикателства и съзнавам, че всъщност следващото й идване ще е за погребението ми - отговори той.
- Докато се сбогувахте, дочух че каза 'Желая ти достатъчно'. Мога ли да попитам, какво означава това? Той се усмихна.
- Това е пожелание, което се е предавало с поколенията. Родителите ми го казваха на всеки. - Мъжът замълча, погледна нагоре, като че ли се опитваше да си спомни подробности и се усмихна още повече.
- Когато си казахме 'Желая ти достатъчно', ние пожелахме на другия достатъчно хубави неща в живота, които да му помагат. - Той се обърна към мен и продължи като че ли рецитираше нещо:
Желая ти достатъчно слънце, за да запазиш мирогледа си светъл.
Желая ти достатъчно дъжд, за да оцениш слънцето още повече.
Желая ти достатъчно щастие, за да запазиш духа си жив.
Желая ти достатъчно болка, така че и най-малките радости в живота да изглеждат много по-големи.
Желая ти да получиш достатъчно, за да задоволиш желанията си.
Желая ти да загубиш достатъчно, за да оцениш това което имаш.
Желая ти достатъчно 'Здравей!', за да ти дадат сили за последното 'Довиждане!'
Той се просълзи .. и се отдалечи.

Боб Паркс- "Колко му трябва на човек"