неделя, 30 юни 2013 г.

събуждане с усмивка



Събуждането сутрин с усмивка,
възможността да видиш пробуждането на света
за новия ден,
да вдишаш глътка свеж  въздух,
да се насладиш на първите слънчеви лъчи,
галещи нежно лицето и косите ти,
кажеш на любимия ти човек
обичам те ...
гарнирано с чаша ароматно кафе :)
защото колкото и натоварени да са дните ни,
винаги има време за чаша кафе с любими хора :)

обичай :)


do it now - Paulo Coelho





Един ден ще се събудиш и
няма да има повече време
да правиш нещата,
които винаги си искал.
Направи го сега...

понеделник, 24 юни 2013 г.

стихотворение - Илина Даргова

Има хора ,които
просто обичаш,
без да знаеш защо!
Даже не се и замисляш,
защо ли е точно така...
Те са извори чисти
на безкрайно добро.
Светят като слънце
и прогонват тъмата
в този живот...
Топлят ни,радват ни
просто така...
Не чакат,не искат,
не молят отплата
за свойто добро...
Те първи ръка
за помощ подават в
труден момент,
дума добра ще ти кажат
и успокоят тъжното ти сърце...
Те са тези ,които
водят света към по-добро,
тези на които всеки
със щастлива усмивка
отговаря с добро..

Илина Даргова

четвъртък, 20 юни 2013 г.

стих от Свобода Бъчварова

"...човек не бива да сдържа и задушава миговете на щастие, когато нахлуят в сърцето му. Те и без това са рядко...Слуша ти се страстно музика, до сълзи се трогваш от нея!...Слушай я! Обичаш някого искрено и честно-няма нужда да се срамуваш от това, да сдържаш, да отлагаш за по-подходящо време радостта си! Тя може и да не се върне...Позволи на душата си да изживей тия сладостни мигове!...Иначе постепенно ще я парализираш, ще я изсушиш и тя ще стане чувствителна само към глад, студ и още нещо..."

Св. Бъчварова

събота, 15 юни 2013 г.

love ...

"Лечението е функция на любовта. Любовта е най-великата терапия, а светът се нуждае от терапевти, защото в него няма любов."

Ошо
 
 
 

четвъртък, 6 юни 2013 г.

червеното цвекло лекува болести

Червеното цвекло лекува болести

Червеното цвекло е изключителен по своите качества зеленчук, познат и използван  още от Хипократ, а по късно и от Парацелз за лечение на много заболявания. За съжаление е често пренебрегван на българската трапеза, въпреки че има смайващи лечебни свойства.
Древните гърци и римляни са го използвали за намаляване на висока температура. През Средновековието в Европа сок от цвекло е препоръчван, когато човек не е в състояние до консумира твърди храни. Римляните вярвали, че ако един мъж и една жена ядат от едно и също цвекло, те ще се влюбят.
Около 800 г. пр. Хр. един асирийски текст описва цвеклото растящо във Висящите градини на Вавилон, като едно от чудесата на древния свят. Според китайската медицина то укрепва сърцето, уравновесява тялото, пречиства кръвта. Особено се препоръчва за жени в менопауза.
Съдържа магнезий, витамин U, хлор, сапонини, бетаин, флавоноиди, йод, цинк, калций и натрий, както и природни нитрати.

Кои са 15-те болести, които лекува червеното цвекло?

Детоксикация на организма
Сокът от червено цвекло съдържа холин, който изчиства от токсини не само черния дроб, но и целия организъм. Премахва от тялото и тежките метали. Макар и съдържанието на желязо да не е високо, то е с много добро качество, което го прави чудесна храна за прочистване на кръвта. Това го прави много ефективно при лeчението на много заболявания, причинени от токсини.
Хлорът в цвеклото е противоалергично и има прочистващо бъбреците, жлъчния мехур и лимфата действие.
Черен дроб, бъбреци, далак и жлъчка
Пречистващите свойства на цвеклото помагат лечението на чернодробна токсичност или жлъчни заболявания като жълтеница, хепатит, хранително отравяне, диария или повръщане. Комбинацията между сок от червено цвекло със сок от лайм повишава подпомага традиционното лечение на тези заболявания. Друга препоръчителна комбинация е сок от цвекло с изцедени моркови.
Бетаинът подпомага усвояването на белтъчините и подобрява работата на черния дроб. Лекарите обаче предупреждават, че приемът на сок трябва да започне в малки дози. В противен случай настъпва бурна дезинтоксикация, придружена от гадене, световъртеж и обща слабост. Препоръчва се първоначално да се приема 50 мл сок от цвекло в комбинация с 250 мл сок от моркови и дозата на сока от цвекло постепенно да се увеличава.
Анемия
Червеното цвекло съдържа желязо, което възстановява и активизира червените кръвни телца в доставянето на кислород в организма. Медта пък подпомага усвояването на желязото.
Атеросклероза
Сокът на цвеклото е силен разтворител на неорганични натрупвания на калций, които водят до втърдяване на артериите и намаляват тяхната еластичност. Действа добре и за подобряване на паметта. Препоръчва се 3-4 пъти на ден да се приема по 1 супена лъжица от смес между чаша сок от цвекло и една чаша мед.
Хипертония  
Редовната консумация на червено цвекло нормализира кръвното налягане – повишава ниското кръвно и понижава високото. Рецептата е същата като при атеросклероза.
Рак
Съдържанието на аминокиселината бетаин в цвеклото го прави много полезно при профилактика на рака и при хранене на онкологично болни. Зеленчукът потиска образуването на канцерогенни съединения и защитава срещу рак на дебелото черво,  стомаха, мозъка и белите дробове.
Унгарският лекар А. Ференци 18 години успешно лекувал с червено цвекло онкологично болни и пациенти с левкемия. Той препоръчва да се приема сок от цвекло до 600 мл. на ден, 10-15 мин. преди хранене в леко затоплено състояние. При това сокът трябва да е леко престоал, за да изчезнат летливите вещества. Лечението се провежда минимум половин година без прекъсване.
Стомашна язва
При язва на стомаха цвеклото се препоръчва за подпомагане на възстановяването. Пие се сок от червено цвекло, подсладен с мет 2-3 пъти седмично на гладен стомах. Целебното свойство се дължи на съдържанието на витамин U, кото подпомага  заздравяването на язви на стомаха и дуоденума.
Подагра
Подаграта много добре се повлиява при редовна употреба на червеното цвекло. Ефективното му действие се дължи на прочистващите способности на зеленчука.
Разширени вени
Червеното цвекло има свойството да запазва съдовете еластични, затова е много добро средство за предотвратяване на образуването на разширени вени. Препоръчва се редовната консумация на сок. Лечебните свойства се дължат на нитратите – естествени, а не от торове, които в организма се преобразуват в азотен окис. Той поддържа разширени кръвоносните съдове и това води до по-добро кръвоснабдяване на органите. Магнезият в сока не позволява образуването на тромби.
Високото съдържание на флавоноиди подпомага укрепването на стените на капилярите и премахват спазмите им.
Диабет
Цвеклото съдържа цинк, благодарение на който, при редовна консумация, инсулинът при диабетиците действа по-дълго време.
Висок холестерол
Понижава нивата на холестерола в кръвта, благодарение на съдържанието на сапонини.
Щитовидна жлеза
Високото съдържание на йод в цвеклото подпомага терапията при хора със заболявания на щитовидната жлеза.
Затлъстяване
Червеното цвекло е много диетично – в 100 г зеленчук има само 44 калории. То съдържа 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли, малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Препоръчва се за ускоряване на метаболизма в тялото и изгаряне на мазнините.
Запек
Благодарение на високото съдържание на фибри и цеулоза, червеното цвекло се препоръчва при затегнат стомах. Подпомага перисталтиката на червата, затова редовната консумация облекчава хроничната констипация.
Пърхот
Сокът от червено цвекло облекчава себорята и се отразява много добре при хора с пърхот. За целта се смесва сок от цвекло с равни части оцет и сместа се втрива в скалпа. Оставя се за около час и се изплаква. Прилага се, докато пърхотът изчезне.
Освен всичко друго, цвеклото се препоръчва за подобряване на паметта и съня, действа добре при дисменорея и климакс, подсилва имунитета. Единственият страничен ефект, който не бива да ни притеснява е, че урината се оцветява в червено. Това обаче е безвредно за организма.